Friday , April 3 2020
Home / sweden / Peter Maass: Det är en ynkedom att Peter Handke får Nobelpriset

Peter Maass: Det är en ynkedom att Peter Handke får Nobelpriset



Stockholm ligger mer än 200 miles från Sarajevo, by kriget i Bosnien tog slut 1995. Avståndet är således stort mellan de svenskar som just utsåg Nobelpristagaren i litteratur och det vidriga krig som tog plats i hjärtat av Balkan för fal. Detta är dock ingen ursäkt för beslutet att dela ut årets pris till Peter Handke, som förnekar det väldokumenterade folkmord mot muslimer som serberna gjorde sig skyldiga till i Bosnien.

Vi lever i förvirrande tider, då en amerikansk president säger sig ha sett "väldigt fina människor" bland de nynazister som marscherade i Charlottesville, Virginia, och då tv-canaler saluför racism o conspirationsteorier. Världen framställs helt en kelt på ett bedrägligt sätt, och historien skrivs om för att matcha dessa förvridna berättelser. Det sista vi behöver, och sista jag förväntade mig, är att en intellektuell hedersbetygelse av Nobelprisets dignitet skulle gå till en författare som förkroppsligar vår tids främsta intellektuella röta. Låt oss heller inte glömma att detta Nobelpris kommer i en tid då våldsamma vit maktanhängare blooming ut 90-talets serber som heroiska symboler för vad som bör göras i världen. Man blir mållös av att Svenska Akademien i detta ögonblick tar chansen att hedra en österrikisk författare som försvarar krigsförbrytare och döljer sanningen å deras vägnar.

Hur tänkte de egentligen? Jag vet factisk inte var i den här härvan jag ska börja. Men låt mig inleda med vad jag inté menar. Jag säger inte att vi ska sluta läsa Handkes litterära verk. Mina invändningar är ingen ny version av den urgamla frågan om huruvida vi ska lyssna på Richard Wagner. Lyssna gärna på Wagner. Läs gärna Handke. Min poäng är denna: Det är en sak att läsa honom – och en helt annan att belöna honom med ett pris som skänker stor legitimitet åt hans litterära gärning som helhet, inte åt de mest oklanderliga och opolitiska bland rer oans rans

Sist det begav sig. Peter Handke möts av demonstranter i Oslo när han mottar Ibsenpriset 2014.

Photo: Fredrik Varfjell

Handkes must be your friend politiska överträdelse var att närvara vid begravningen av Serbian starke man Slobodan Milosevic, som dog fängslad i väntan på rättegång för folkmord och krigsförbrytelser. Handke hade besökt häktade Milosevic i den Haag och ett Laste också kortare minnesord begravningen vid i serbiska Pozarevac 2006. Handke i hade da Manga år om hur skrivit serberna blivit missförstådda orättvist Satt och på ett av skulden lejonparten Fatt Bara för den som blodspillan skedde under det forna Jugoslaviens sönderfall.

Striden kings Handkes Nobelpris står kring det han 1996 skrev i en serie essäer som samlades i en bok med titeln "Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina o Gerechtigkeit für Serbien" (ung. "En vinterresa på floderna Donau, Save. Sava, Morava och Drina eller rättvisa för Serbien "). I boken, som bygger in kortare resa till landet, beklagar han sig över att medierna "obevekligen framställer serberna som onda". The genome att skriva att "jag står bakom det Serbiska folket, int Milosevic" ger Handke sken av att distansera sig själv från den Serbiske ledaren. Detta skulle visa sig vara en ganska märklig sak att skriva för en av de få västerlänningar som närvarade vid Milosevics begravning.

Svenska Akademiens svar på den här controversy är minst sagt ynkligt.

Vad är det då Handke tror på som är så fruktansvärt? Handke kokade 1996 ner sina uppfattningar i en concis article han skrev för den franska tidningen libération, efter att essäerna getts ut. Articles have to be done for uplifting, and in terms of discourse, vilket är synd eftersom and klart och tydligt visar att Handke är en conspirationsteoretiker frgaga om det bosniska folkmordet. Till exempel skriver han att det är felaktigt att tala om "koncentrationsläger" i Bosnien.

"Det är sant att det mellan 1992 och 1995 fanns oacceptabla läger på de jugoslaviska republicanas territories, i synnerhet i Bosnien", hri skriver. "Men vi måste sluta att automatic koppla dessa läger till bosnienserberna. Det fanns också kroatiska och muslimska läger, och de brott som begåtts där som här comers att dömas i Haag. "

Låt mig berätta något om de Serbiska lägren i Bosnien. Något som Handke, som aldrig besökte Bosnien under kriget, vägrar erkänna: De var koncentrationsläger. Jag besökte dem under kriget, som jag bevakade för The Washington Post. Jag talade med både lägerfångar och överlevare. Internationella krigsförbrytartribunalen dömde serber till långa fängelsestraff för brott begångna där.

Låt mig berätta något mer om Bosnien: Muslimerna hade ingenting som kom i närheten av de läger av industriell scale in tusentals fångar fördes, torterades och dödades. Handkes ställningstagande – att alla gjorde så – är en fint som skulle vara komisk om den inte vore så ondskefull. Begick muslimska styrkor grymma illdåd? Ja, men att jämställa ett litet antal spridda brott med det massiva och systematiska är ett genomskinligt at att bedra och vilseleda. Det är sådant som apologeter ägnar sig åt.

Handke, som bor i Frankrike, fördjupar denna manöver i sin article i Libération. När han skriver om Srebrenica, from tusentals muslimer avrättades av Serbiska styrkor efter att dessa lagt under sig enclosure, vidgår han att det som hände dar var den mest "avskyvärda" massakern under kriget. Men han svänger sedan snabbt och menar att vi måste "lyssna på överlevarna från muslimska massakrer i flertalet Serbiska byar crash Srebrenica". Det här är samma slags kålsuparretorik, som jämställer extremt få med väldigt många, och underlåter att erkänna att kriget factiskt startades av serberna o Milosevic.

Handke snackar helt skit. Författaren David Rieff, som har rapporterat från Bosnien, tog sig tid that läsa Handkes essäsamling och drog följande slutsats om bokens författare: "Sanningen är att han intet vad han talar om … Han kom till Serbian law compute utter , och åkte av boken att döma därifrån med ännu mindre. "

Det finns många prisbelönta författare som hyser dumma politiska idéer, och som stundtals skriver dåliga böcker. Sådant diskvalificerar varken från Nobelpris eller från Martiniluncher med förlagsredaktören. Det är inte vad vi talar om här. Vi talar om att förneka ett folkmord – att ställa historien på huvudet, göra förövare till hjältar och offer till brottslingar. Och just denna del av historien, som handlar om kristna som dödar muslimer under förevändning att försvara sin culture, är viktig att få rätt i en tid då discriminering mot Muslimer och andra minoriteter eskalerar USA och Västeuropa.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm kungör att 2018 års pris går till Olga Tokarczuk och 2019 års pris tilldelas Peter Handke

Photo: Jonas Lindkvist

Svenska Akademiens svar på den här controversy är minst sagt ynkligt. Konfronterad med den första vågen protester mot valet av pristagare sade den ständige sekreteraren Mats Malm till New York Times att Handke valts for på litterära och estetiska grunder. "Detigent inte i Akademiens mandate att ställa litterär kvalitet mot politiska hänsyn", menade Malm.

I fråga om urskuldande ligger det här inte långt ifrån att Ellen DeGeneres talar om vilken trevlig man George W Bush är (tänk för all del inté på de hundratusentals som dödades till följd av hans beslut att invadera Iraq). Vår värld är en politisk värld, vilket jag hoppas att både Ellen och Svenska Akademien har förmåga att greppa. Människor med makt och inflytande har ett särskilt ansvar att kopopa ihop sina ord och sin uppskattning med den verkliga världen.

Om Stockholm ligger långt från Bosnien, så är det däremot nära till Norge, from the terrorist Anders Behring Breivik 2011 mördade 77 personer – många av dem var barn på sommarläger. Breivik var besatt av Balkan by skrev 1,500 sidor långt manifest i vilket han återkommande åkallar och hyllar de Serbiska ultranationalister som var Milosevics marionetter. Att resa sig upp och försvara de serber som stormade fram genome Bosnien är i vår culture remember ingtryck för harmlös aningslöshet, eller något som en priskommitté välja att inte brottas med. Det handlar om strömningar där försvar för folkmord löper rakt in i en våldsvåg som påverkar oss alla.

Peter Handke får tro vad han vill. Han also also låtsas hur mycket han vill. Det är hans rättighet. Keep guarding the inte fatta at Svenska Akademien har gjort det den har gjort. Swift oansvariga ställningstagande för tankarna till capitalister som säljer de rep de comommer att hängas i. Esteterna i Svenska Akademien har gjort ett val som – med all rätta – kommer att ödelägga swift pris.

Övers. från engelska: Kristina Lindquist

Texten är tidigare publicerad i den engelskspråkiga nättidningen The Intercept

Läs mer: Albaniens premiärminister Academic critics: "Skadar prisets rykte för årtionden framöver"

Svenska Akademien om critic mot Nobelpristagaren: "Finns olika bilder av Peter Handke"


Source link