Thursday , April 2 2020
Home / sweden / Halvsegt med familjen Addams – Kristianstadsbladet

Halvsegt med familjen Addams – KristianstadsbladetWednesday by mamma Morticia hamnar i conflictt när dottern vill börja i den vanliga skolan i "Familjen Addams".

Photo: SF studios

Wednesday by mamma Morticia hamnar i conflictt när dottern vill börja i den vanliga skolan i "Familjen Addams".

"Familjen Addams" är en slitstark klassiker om en familj som är rysligt annorlunda – men ändå så lätt att gilla. Den här versionen är dock av det mer lättglömda slaget.

Familjen Addams bor i ett riktigt kråkslott, höljt i dimma och med resten av (den oftast hotfulla) omvärlden på behörigt avstånd. Men nedanför slänten till swift hemvist har det käcka bostadsbyggandet i den själlöst färgkoordinerade staden Assimilation tagit fart.

Bakom byggandet står Margaux Nålstick, som säljer bostäderna och samtidigt är stjärnan i en dokusåpa som offentliggör livet i den lilla staden. (Ja, familjens huvudmotståndare är alltså en dokusåpadeltagare som i grunden är en fastighetsmagnat med yvig frisyr och som dessutom är väldigt actives in social medias by motståndare until allt som ä avvikod.

Familjen Addams hus och livsstil passar naturligtvis inte in Assimilation och Margaux tar till både sin sociala medier-trollfabrik by intensierade hot för att få familjen Addams att anpassa sig.

Snart låter hennes make-over-förslag lika lockande som en häxbränning.

Jo, det finns en fin läxa om acceptans och that inte vara rädd för "den andre" här någonstans. Men det blir liksom aldrig kul på vägen.

Kanske är det så enkelt som att tematiken om de udda typerna med annorlunda vanor och ideal numera är en så and stapelvara i barnkulturen att Familjen Addams knappast sticker for längre. Utanförskap med magiska undertoner skildras ju exempelvis i "Harry Potter" -serien och "Hotell Transylvanien", för att ta några mer fantasifullt originella exempel.

Men i bland blixtrar det till även i "Familjen Addams", som när Morticia sminkar sig medkankan från sina döda föräldrars urnor. Eller när Lurch, den före detta mentalpatienten som slumpartat blir familjens betjänt, och "Saken", den spralliga handen utan medföljande kropp, spread trehands in familjens orgel och improviserar fram den klassiska "Familjen Addams" -parlar compp.

I övrigt är detta en ganska lättglömd historia, som dock säkert roa en ung public för stunden. Särskilt den nollställda goth-förebilden Wednesday (med härligt blasé röst av Amanda Lindh) framstår som ett fint litet mörker i ljuset.

Film

Familjen Addams

Genre: Animerad familjefilm

Svenska röster: Frank Dorsin, Amanda Lindh, Kristian Luuk med flera

Regi: Conrad Vernon by Greg Tiernan

Speltid: 1 tim 27 minuter

Åldersgräns: 7 år


Source link