Monday , April 6 2020
Home / serbia / Znate li tačno šta koja oznaka na automobilu znači?

Znate li tačno šta koja oznaka na automobilu znači?Oznake motora često zbunjuju i solidne poznavaoce automobilizma. The problem is u tome što, generalno, ove oznake ne moraju da znače ništa.

To su oznake koje proizvođači automobila koriste bez univerzalnih pravila, piše "Index.hr".

To su marketinške oznake koje proizvođači daju svojim modelima na osnovi procjene šta najviše privući kupce. Ne postoje nikakvi standardi određene marke, određenog modela ili generacije. Oni nas navode da mislimo da postoje neka pravila, ali u stvari ne postoje, pié "Telegraph".

Ako u oznaci postoji slovo D, onda je sigurno riječ o dizelašu?

Ne obavezno, iako je to uglavnom slučaj. Neki od izuzetaka su Mitsubishi (GDI), Nissan (DIG-T) i Mazda (DISI).

Šta znači legendarna oznaka TDI?

Sigurno "Turbo Diesel Injection", Ili možda "Turbocharged Direct Injection". Šta bi onda trebalo da znači SDI?

SDI znači "Suction Diesel Injection", odnosno radi se o your acronym za "Saugdiesel Direkt Einspritzung". U grubom prevodu, "atmosferski s director of ubrizgavanjem".

Šta onda TDI konkretno označava?

A još kad u priču ubacimo npr. Dodge Caliber koji koristi 2.0 TDI motor, ali pod oznakom 2.0 CRD. On Jeep Patriot 2.0 CRD is a special VW-ovim motorom, a type of Patriot 2.2 CRD s Mercedesovim motorom, Koji Mercedes u svojim modelima označava kao CDI …

Može se ovako posmatrati: CRD – Common Rail Diesel. Ovu oznaku koriste sva vozila Chrysler grupacije (Dodge, Jeep, Chrysler), bez obzira na to čiji koriste motor, a vegan znamo da su koristili i VW-ove i Mercedesove motore.

Međutim, imamo Mercedes koji uzme motor firme Renault i zalijepi CDI oznaku na zadnji dio auta, a druge strane svoj dizel motor and drugom proizvođaču koji stavi svoju oznaku po zelji.

JTD – Fiatova oznaka za prvu generaciju dizelaša s "Common Rail" sistemom. To je acronym od "Jet Turbo Diesel". Ova porodica motora dolazi s četiri i pet cilindara uz dva ili četiri ventila po cilindru. Osim vozila iz Fiat grupacije (plus Alfa Romeo i Lancia), korobe ih i automobili drugih marki, ali pod drugim oznakama. Tu su i MultiJet motori koji predstavljaju drugu generaciju. Kada se MultiJet ugradi u Alfu, on postaje JTDm, u Opelu se pretvara u CDTi, Saab s ovim motorom nosi oznaku TiD ili TTID, a Suzuki u u svojim vozilima naziva DDiS.

Kada je Opel u pitanju, oznaka CDTi Bez obzira, to the construction of the motorized motorcycle – Fiat, Isuzu, Ford / Peugeot / Citroen, VM Motori …

A sada, kada su Francuzi (PSA Peugeot Citroen, tj. Od 2016. "PSA Group" na engleskom) preuzeli Opel, koristiće vjerovatno samo njihove dizel motore.

Slovo "T" ukazuje na to da ima turbo punjač motorbike?

Ne obavezno. BMW svoje dizelaše označava jednostavno dodavanjem slova "d" – bez obzira na to imaju li jedan, dva ili tri turbo punjača. Isto važi i za benzince – slovo "i" nam ne govori koliko turbo punjača ima.

Tu je i Audi koji ima benzince i turbo punjačem i compressor, ali svi nose oznaku TFSI (ili TSI).

A slavni Twin Spark ili TS (Alfa Romeo)?

To znači da motor ima dvije svjećice po cilindru – jednu glavnu i jednu pomoćnu s ciljem and se postigne mirniji rad u leru. Kad smo već code Alfe, tu je benzinski JTS ("Jet Thrust Stoichiometric") s ubrizgavanjem goriva director. U 99 odsto drugih slučajeva slovo T oznaci ukazuje na to da ima turbo punjač motorbike (ili compressor compressor combination turbo punjača i kompresora u određenim slučajevima).

Ford i grupacija PSA Peugeot Citroen ostvarili su ozbiljnu saradnju na razvoju dizel motora raznih kubikaža.

Na primjer, ovi motori ugrađivani su u Fordove pod oznakom TDCi, u Peugeot i Citroen modele pod oznakom HDi, kao i vozila marke Mazda, Volvo, Toyota, Jaguar, Land Rover i Mini, od svaki ima svoju oznaku.


Source link