Friday , April 10 2020
Home / serbia / Šta je bolje za vaš organizam?

Šta je bolje za vaš organizam?Sa jedne strane postoje ljudi, koji su pasionirani ljubitelji café, sa druge su oni koji kafu ne okušaju, ali uživaju u ispijanju čaja.

Činjenica je da oba napitka sadrže cofein, ali koji od ja zaista bolji za vaš organizam?

Dobra vest je da su i čaj i kafa veoma zdravi, naročito bez zaslađivača i dodatnih aroma. Oba napitka, mog biti deo zdrave ishrane, a vaš je izbor za koji od ova dva ćete se odlučiti.

Međutim, i jedan i drugi napitak, poseduju neke specifične, zdravstvene prednosti i nedostatke, koje bi trebalo da uzmete u obzir, pre nego što se izjasnite kao pristalica cafe ili čaja!

Prednosti cafe: Duži životni vek i bolja memorija

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cafe smanjuje rizik od hroničnih oboljenja. Takođe, ljudi koji kiju kafu, u proseku 5 šoljica dnevno, imaju duži životni vek. Kafa utiče blagotvorno i na moždane funkcije i dugoročno čuva memoriju.

Uz to, ispijanje café, danas je socijološki događaj, koji je pre svega bitan zbog druženja i razgovora. Na taj način, ispijanje cafe pozitivno utiče na vaš emotivni i društveni život.

Prednosti čaja: Jača imuni i imanjuje rizik od kancera system

Nema sumnje da je čaj na dobrom glasu, jer pored toga što utiče na kilograma gubitak, jača imuni system. Ispijanje čaja dovodi do opuštanja naših nerava i do smanjenja količine stressa. Zeleni i crni čaj sadrže više antioxidata od cafe.

Iako vam možda zvči neverovatno, nedostatak oba ova napitka je upravo kofein, koji utiče na mnoge sisteme organa, stvara nam tenziju i utiče na krvni pritisak. Šolja café ima oko 92 milligrama kofeina, a šolja čaja 47 milligrama.

Pročitajte i … Savet nutricioniste: Kada je pravo vreme za doručak

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu

Photo: @marieaimee


Source link