Wednesday , November 20 2019
Home / serbia / OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500,000 evra umesto Belog dvora | Drvo

OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500,000 evra umesto Belog dvora | DrvoV. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ |

                            28. novembar 2018. 23:40 |

                                Commander: 0

Upravni sud poništio odluke Agencije za restituciju i Ministarstva finansija. Naslednici će dobiti do miliona evra pattern

DINASTIJA Karađorđevića ipak će biti obeštećena za complex Belog dvora, čiju su restituciju tražili pre četiri godine, saznaju "Novosti". Upravni sud poništio je rešenje kojim odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati ​​o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude miliona evra pattern.

Sud, kako nam je potvrdio advocate Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, if you are organa drugostepenog. On je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

Pročitajte još – Buy dvor državi, a ne Karađorđevićima

– Tačno je da je rešenje poništeno, jer, mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje – kaže za "Novosti" Ivana Živković, director of Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju. – To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom.

Naime, zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će prinčevi i princeze morati da saekekaju da Agencija odluči io ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili, u januaru 2014. Tada su zahtevali imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. octobra 1938. godine, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja.

U zahtevu se nalaze: Belog i Kraljevskog dvora complex, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (koja je nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje, umetnine, srebrnina, " rols rojs "kneza Pavla … Oni po zakonu nisu mogli da traže povraćaj lovišta i prava na eksploataciju rudnika, dock se za hartije od vrednosti, deponovane code Morgan banke u Parizu, ne zna gde su.

Pročitajte još – Tajna podzemnog grada ispod Belog dvora

Zahtev was named Aleksandar's prestige champion, naslednik kralja Petra, kao naslednici princa Tomislava i Andreja: Lavinija, Dimitrije, Tanja, Nikolas, Katarina, Đorđe, Mihajlo, Linda i Vladimir. Za ovu imovinu naslednici su tvrdili da je kupljena kraljevim novcem, zarađenim od apanaže, ženinog miraza, akcija i prava na eksploataciju rudnika.

Od preostalih nekretnina, vrlo malo toga može biti vraćeno u naturi. Jedina nekretnina koja je do sada vraćena članovima dinastije jeste vila "Crnogorka.

Obeštećenje svih građana, prema izmenama Zakona o povraćaju imovine, koji se nalazi pred poslanicima, počeće tek 15. decembra 2021, a akontacija od 10 odsto ukupne vrednosti imovine biće isplaćivana od marta 2020.

SPOMENIK KRALJU ALEKSANDRU

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je u sredu inicijative za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću i imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu. Oni bi trebalo da budu postavljeni na platou između Starog i Novog dvora, odnosno na uglu Cara Uroša i Solunske ulice. Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.G. N.


Source link