Monday , April 6 2020
Home / serbia / Niži porez za hybrid hybrid vozila: Da li ćemo kupovati automobile koji manje zagađuju?

Niži porez za hybrid hybrid vozila: Da li ćemo kupovati automobile koji manje zagađuju?Od 1. januara 2020. biće smanjeni nameti za vlasnike hybrid hybridnih automobila u Srbiji. U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila očekuju rast prodaje ovih modela.


Izvor: B92, Novosti.rs

Photo: Toyota promo - ilustracija

Photo: Toyota promo – ilustracija

Vlasnici hybrid hybrid automobila će od 1. januara sledeće godine biti oslobođeni plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila, odlučila je Vlada Srbije a prenose Novosti.

Uslov je da se radi o vozilima koji imaju "jedan od motora pokretan električnom energijom". To u praction znači da će vlasnici hibridnih vozila čija radna zapremina benzinskog, ili dizel motora vozila ne prelazi 1150 cubic uštedeti 1,290 dinara.

Oni čija hibridna vozila imaju zapreminu "klasičnog" motora do 1,600 cubika uštedeće 5,570 dinara. Hybrid automobili koji imaju kubikažu do 2,000 odnosno do 2,500 ccm biće jeftinija za 11,420 odnosno 56,430 dinara.

Najviše će, naravno, uštedeti oni koji imaju i najskuplja, odnosno vozila sa najvećim SUS agregatima (motori sa unutrašnjim sagorevanjem), pa će tako vlasnici vozila sa najvećim pUS.

Najpopularniji hybrid hybrid na našem tržištu – Toyotini modeli, imaju benzinske motore od 1,500 (Yaris), 1,800 (Corolla, C-HR), 2,000 (Corolla) i 2,500 cubic (Camry, RAV4).

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila i delova sa pažnjom su pratili pripremu i donošenje ovog zakona.

"Svaki poboljšan zakon je potreban, ali ovaj predlog Vlade nije stimulativan, sem, donekle, vozila sa zapreminom motora preko 2,000, 2,500 ili 3,000 cubic", ocenjuje predsednik Asocijacije from Miloš Petrović.

"Bez jasnije i konkretnije stimulacije pri kupovini električnih hybrid ili vozila koja bi se ogledala u neplaćanju PDV-a, sve drugo nije dovoljno."

Ipak, kažu u Srpskoj asocijaciji može se očekivati ​​rast prodaje modela, što ako se uzme u obzir and je prošle godine prodato svega oko 500 hybrid vozila, nije nemoguće.

"Očekujem da vozila sa većom kubikažom sada budu dostupnija kupcima, ali nisam siguran koliki će taj rast biti", kaže Dr. Petrović.

"Predlagač ove izmene Zakona, ne uvažavajući naše predloge poput emissionsje izduvnih gasova, ukidanja PDV-a, donosi rešenje koje je kozmetičko, a ne suštinsko."

"Veći rast prodaje kao prodavci novih vozila možemo očekivati ​​od najavljene subvencije taksistima od 5,000 evra nego od ovakve izmene Zakona", smatraju uvoznici.

Srbija bez subvencija

Photo: Toyota promo - ilustracija

Photo: Toyota promo – ilustracija

Srbija je i dalje jedna retkih od zemalja Evrope u kojoj ne postoje subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, pa čak ni besplatnio tamananje, o oslobođenju od poreza da i ne govorimo.

Koliki je to problem ukazala je i Svetska zdravstvena organizacija koja je procenila da godišnje u Srbiji od posledica udisanja vazduha zagađenog izduvnim gasovima vozila umre oko 6,000 gambling.


Source link