Wednesday , April 1 2020
Home / norway / KrF går ut av byrådsforhandlingene. Full forvirring om hvor Senterpartiet står.

KrF går ut av byrådsforhandlingene. Full forvirring om hvor Senterpartiet står.KrF ha besluttet å tre ut av byrådsforhandlingene. Nå kaller Høyre inn til samtaler med blant andre Sp, som Ap send de allerede har en avtale med.

GÅR UT AV BYRÅDET: Håkon Pettersen i KrF dag meddelt at de fratrer byrådet. Her ankommer han møtet Høyre har kalt inn til. Trygve Opheim

Håkon Pettersen, forhandlingsleder for KrF, begrunner bruddet med en erkjennelse av at den politiske avstanden mellom partiene har vist seg å være for stor til at et byrådssamarbeid er mulig.

– Etter gode, constructive samtaler gjennom flere uker ser vi at av er er for stor til at dette er noe vi right gå for. Kr er er bedre tjent med en friere rolle, sier han til BT.

Med bakgrunn i Dette har Pettersen i dag tidlig orientert byrådsleder om at KrF etter et ønske fratrer byrådet, KrF Bergen skriver i en pressemelding.

KLAR: Hove speider etter samarbeidspartnerne i lobbyen til SAS-hotellet. Trygve Opheim

Høyre inviterer til samtaler

Harald Victor Hove (H) har fått med seg nyheten, og nøler ikke.

– Vi inviterer nå til samtaler om samarbeid. Samtalene finner sted klokken 12 lørdag på Radisson-hotellet på Bryggen.

– Vi har invitert FNB, Senterpartiet, KrF, Frp og Pensjonistene. Alle har sagt ja, bortsett fra Senterpartiet, som vi fremdeles venter på svar fra.

FNB: Trym Aafløy. Trygve Opheim

Ankommet er også KrF, H, FNB og Pp. Etter møtet sier FNB-topp Aafløy at møtet var construktivt og hyggelig.

– Vi hadde en del felles referersepunkter. Vi snakket om ting som right være viktig for å gå videre. Vi var enige rundt bordet, og det var ikke noen conflicts. Det ser ut som alle var positive, sier han.

Aafløy sier partiet ønsker å fortsette samtalene. Details of KrF to Pettersen bort fra.

– Vi vil ikke utelukker å snakke mer sammen. Vi har ikke avtalt flere møter denne helgen. Det er Høyre som har initiativet. For oss er det viktig med noen gode runder i partiet først, sier Pettersen i KrF.

Senterpartiet dukket ikke opp. Hvor de sto var det full forvirring om lørdag.

I en pressemelding fra Roger Valhammer (Ap) sto nemlig følgende:

– Jeg er glad for at the moment of the avklart et valgteknisk samarbeid med Senterpartiet og Rødt for bystyreperioden 2019-2023, og at vi righte gå videre med et Ap-ledet byråd. Sammen med Venstre, SV og MDG går vi nå sluttforhandlinger med sikte på danne et nytt byråd.

Valgteknisk samarbeid

Valhammer står på sitt

Hove har fått med seg at Aps press welding hevder at Senterpartiet har sagt ja til et valgteknisk samarbeid med Ap.

– Men Ove Sverre Bjørdal sier til meg at det har han gjort, sier hove, som avventer tilbakemelding fra Senterpartiet.

Byrådsleder Roger Valhammer står imidlertid på uttalelsen sin om valgteknisk samarbeid med Sp.

– Jo. Jeg har fått bekreftet det fra Ove Sverre. De har også sagt til Hove og Høyre at det ikke er actuelt med samarbeid den veien.

– Hvordan er samarbeidet formalisert?

– Vi er ikke enige om fordelingen av vervene på bystyresiden. Men vi er enige om å bli enige.

VIL HA SELSKAP: Harald Victor Hove (H) forsøker å få støtte til sitt byråd. Paul Sigve Amundsen

Sp: – Dette må dementeres

Anne Brit Reigstad, andrekandidat på listen til Senterpartiet etter Bjørdal, avviser at Senterpartiet har inngått et valgteknisk samarbeid med Ap.

– Det har vi ikke gått inn på. Dette har vi ikke diskutert, sier Reigstad, som ikke vet hvorfor Bjørdal eventuelt har sagt dette til Arbeiderpartiet.

Hun understreker at et slikt samarbeid ikke er klarert med styret i Senterpartiet.

Nå prøver hun å finne ut hva som har skjedd.

– Dette må dementeres i dag.

Skal ikke ha noe med Ap

Etter å ha snakket med Bjørdal ringer Reigstad opp igjen til BT sammen med nummer tre i bystyregruppen, Olav Reikerås. Reikerås sier han var ute on tour and nyheten om dette sprakk.

– Bare for å understreke dette. Vi har ikke gått med på noe valgteknisk samarbeid med Ap. Og vår oppfatning er at the scale of the noe mer å gjøre med Ap i lang tid fremover, sier han.

– Hvorfor ikke?

– Vi skal ikke svikte velgerne våre på trasévalget over Bryggen. Vi skal stå rakrygget nå i forhold til det vi har lovet våre velgere. Politikk er å holde løfter, svarer Reigstad.

De to sier de nettopp har hatt en samtale med Bjørdal.

– Dette må være en misforståelse det som er skjedd, sier Reigstad, som understreker at technical avtale om fordeling av verv er noe de må diskutere mer grundig først.

Får ikke svar

Hvorvidt de rek forhandlingene med Høyre som skjer på Bryggen er uvisst.

– Vi uansett ikke gå inn i et valgteknisk samarbeid med et byråd som har i sin politiske plattform at Bybanen scal gå over Bryggen. Dette er det ingen logic i.

Først etter at forvirringen hadde vært total i flere timer, fikk BT fatt i Bjørdal lørdag ettermiddag.

Han sier det har vært flere misforståelser i løpet av lørdagen, og at Senterpartiet gjorde to ting klart i møter på fredag:

– For det første vedtok Bergen Senterparti at vikke ønsket å innlede forhandlinger med Harald Victor Hove om byråd.

– For det andre oppfattet jeg at det var forståelse i grouppen vår for hvordan vi skulle stemme når det nye bystyret ble constituents in october.

Støtter ingen av dem

Bjørdal slår siden fast at Sp ikke vil støtte noen av byrådsalternativene. I så fall vil verken Høyre eller Ap samle flertall for sine byråd i bystyret. Høyres Hove sier de må avklare dette med Sp.

– Det ers best at partiene setter seg- ed i et rom og snakker sammen fremfor in dialogic avisen.

Han sier Høyre har vært konkrete i sine henvendelser til Sp.

– I de fleste sakene som er nevnt, så er vi villig til å diskutere. De må spørre seg om de kan samarbeide med en ukjent side. Høyre har strukket seg lengre, vi snakker om lokale kjøkken på sykehjem, og mindre barnehager nært folk de bor.

Har Møte

Samtidig som Høyre forhandler med partier på Bryggen, inviterer Ap til forhandlingsmøte om samarbeid. De har kalt inn Rødt og Senterpartiet.

– Vi sagt ja til et valgteknisk samarbeid. Detection handler fordeling av posisjoner på bystyresiden. Så stemmer vi for en ordfører fra den constellasjonen, sier Sofie Marhaug i Rødt.

– Hva right dere få fra dem?

– Da får vi vel sitte i de committee committee vigil, og kanskje en halv stilling til å jobbe politic. Men dette må vi se nærmere på. Jeg vet ikke helt sikkert hva det blir, understreker Marhaug.


Source link