Wednesday , April 1 2020
Home / norway / Jostein Gaarders elleville success: Selger to bøker i minuttet

Jostein Gaarders elleville success: Selger to bøker i minuttetI SENTRUM – IGJEN: Jostein Gaarder, her dialogue of the new media in the details of litteraturtoget til kronprinsesse Mette-Marit denne uken. Photo: Heiko Junge

FRANKFURT (VG) Du kineser store! «Sofies verden» har plutselig tatt av i Kina – 25 år etter den kom ut.

Tro det eller ei: «Sofies verden» solgte over 500,000 bøker det første halvåret av 2019 i Kina. Ifølge hans agentur Oslo Literary Agency tilsvarer det cirka to bøker i minuttet.

– Totalt har Gaarder solgt fem millioner i Kina nå – og siden den også er kommet pum penumlisten for alle 8. klassinger, er det all grunn til å tro at salget bare vil øke, opetteser Annette Orre i Oslo Literary Agency til VG.

les også

Åpen Mette-Marit om sykdommen: Ikke lenger redd for å dø

Pluss content

Og når Jostein Gaarder tusler rundt på verdens største bokmesse i Frankfurt denne uken, er det ikke slik at han får gå like i fred som hjemme i Norge. Han blir stoppet av folk han ikke aner hvem er, men som plutselig viser seg å for exempt være hans portugisiske oversetter. Og på en signering av hans system system «Akkurat passe. En fortelling om nesten alt »sto det 300 person i kø torsdag ettermiddag!

– Jeg har vært her mange ganger, men nd det mange år siden, så sånn sett er det litt et møte med fortiden. Den første gangen jeg var her, var egentlig starten på et nytt liv, så det er litt rart å være tilbake.

INTERNASJONAL: Jostein Gaarder på bokmessen i Frankfurt. Photo: Heiko Junge

les også

Kronprinsesse Mette-Marit møtte forfatterhelten

Første gang var tilbake i 1993. Da hadde «Sofies verden» accurately blitt utgitt på tysk – og plutselig var det slik at «alle» ville ha den.

– Det var da det startet. Året etter var den plassert rundt på forlag i hele verden – og på bokmessen i 1994 ble det holdt en gigantisk mottagelse for alle forlagene som hadde gitt ut eller skulle utgi boken – der alle skålte for boken.

I 1995 ble «Sofies verden» verdens mest solgte bok. Jostein Gaarder har bare ett sticks for det hele:

– Surrealistisk.

les også

Karl Ove Knausgårds likes liv London: Ble far for femte gang

Pluss content

Og om fortsettelsen:

– Surrealistisk. Det har jo bare fortsatt – helt til dag. I Norge tenker kanskje folk at det var noe som skjedde. Men det er noe som skjer, det er det som er det rare. sier Gaarder, som husker godt det en forlegger i Madrid sa da også hans tidligere box «Kabalmysteriet» kom på spansk.

– Han sa den var spennende og morsom, men: «Sofies verden» – den vil bli lest om 100 år. Så langt har han fått rett. Nå har det snart gått 30 år.

– Og nå er du plutselig superstjerne i Kina?

– «Sofies verden» er superstjerne. Det er et helt nytt capittel. Boken ble jo utgitt allerede i 1994 i Kina, as now det plutselig tatt av nå. Det er morsomt å tenke på at kinesisk ungdom får dette lille dypdykket i vestlig og tenkning culture.

SUKSESSFORFATTER: Jostein Gaarder. Photo: Heiko Junge

les også

Ingvar Ambjørnsen tilbake som VG-anmelder

Egentlig var «Sofies verden» noe han bare måtte få unna, en bok han ville skrive for han virkelig skulle bli diter. Han jobbet som lærer i philosophy on Fana folkehøyskole. Han hadde skrevet noen bøker, blant annet «Kabalmysteriet» som var et slags gjennom brudd. Men nå skulle han bli forfatter på heltid.

– Men først ville jeg bare få unna en lett tilgjengelig bok om filsofihistorie. Om hvilket under det er at vi lever. Etter det skulle jeg bli dikter. Jeg sa til min kone at jeg ikke com til å tjene ger på den. Og hun svarte: «Du får skrive den fort, da.»

Han skrev «Sofies verden» på to-tre måneder sommeren 1991.

– Det turte jeg ikke si høyt før det var gått mange år, ler han.

Men det var en intensiv skrivefase: Han jobbet dag og natt – og mens han skrev kjente han at fixation og fortellingen rundt philosophical philosophy hadde magi over seg.

– Den kom som en eneste sprut! Det var magi. Det er som to melodier som klinger sammen, det som innen Musikken kalles kontrapunkt. Her var det en samklang mellom det filsofiske stoffet og denne fortellingen. Det var som om jeg følte mens jeg skrev at en pluss en ikke ble to, men tre, forteller Gaarder.

HEAR DA: Jostein Gaarder i 1994, da «Sofies verden» begynte sin reise rundt om i verden. Photo: Nils Bjåland

les også

Karl Ove Knausgårds tale på bokmessen i Frankfurt

Boken kom ut 5. December 1991 by var så å si umiddelbart en suksess. Den kom i tre opplag før nyttårsaften.

– Det er rart å tenke på at det jeg satt og skrev sommeren 1991 blir lest av en hel verden. Selv føler jeg vel mer at jeg lever livet etterpå – og at det er godt.

For det surrealistiske livet som fulgte verdenssuksessen boarding. Han husker flyreiser der han satt og gråt.

– Jeg gråt på fly flere ganger fordi jeg ikke hadde lyst til å reise, as far as var det et stort eventyr. Tenk å få møte lesere i alle land i hele verden.

les også

Knausgård og kona kom sammen på rød løper

Og alle møtene koker ned til dette:

– Jeg har møtt mange mennesker, by the public fram t mennesker er mennesker er mennesker, sier han og det henge litt i luften før han fortsetter:

– Det være tynne ferniss av kulturforskjeller in overflaten, men under er det mennesker. Og det som har vært en slags fellesnevner med mange av de menneskene jeg har møtt, er at de sier at «Sofies verden» forandret livet deres. At de før levde et «everyday life», men n funnet dybden i tilværelsen.

I Norge hender det ofte at han setter seg inn i en taxi eller noe-og får commenterer: Neimen, er det ikke Sofies verden?

– Sånn er det i Norge, der er jeg han som skrev «Sofies verden». Men utlandet er jo de andre bøkene mine også oversatt til 40–50 språk, og her er jeg en forfatter med et bredt forfatterskap. Det gjør meg bittelitt stolt.

DET GODE COMPLETE: Jostein Gaarder by Roy Jacobsen in Aschehougs hagefest i 1994. Photo: Helge Mikalsen

les også

Kronprinsessen trosser sykdommen: – Må passe på at hun ikke får for lange dager

– Du ble jo dikter, da?

– Hehe ja, jeg har overoppfylt ønsket om å bli økonomisk i stand til å leve av å være forfatter on heltid.

Han har tjent en fomue på «Sofies verden» – og er fortsatt godt forsørget av utenlandssalget.

– Selv om man tjener at least av hver bok som selges i utlandet, så er det omvendt for meg. 98 percent aventectene mine er fra utenlandssalg. Men jeg har forlengst mistet oversikten, jeg driver ikke og teller.

les også

Maja Lunde: – Lett å skrive om sex

Drying up. Livet er noe annet. Og døden er endelig.

– Hiden siden jeg var et lite new har jeg hatt en følelse av at livet er noe gåtefullt og mystisk – og samtidig tenkt at en dag scal jeg ikke være der. Og det har bare fortsatt. Jeg er kjempemotstander av at vi ikke scal finnes mer, for døden betyr slutten på livet.

– Det er jo helt forferdelig?

– Ja, helt forferdelig. Minister of Manpower and Transmigration redd. Det er mer en sorg. En sorg over erkjennelsen om at vi scal forlate livet, og at vi aldri mer tilbake comer.

DET MAGISKE ÅRET: Jostein Gaarder i 1991, da han skrev «Sofies verden». Photo: Nils Bjåland

Men, sier han: Det er én ting som kan rokke ved dette

– Kjærligheten er det eneste som rokke ved døden. Det eneste som kan frembringe den samme intense følelsen som erkjennelsen ved å ikke scal finnes mer, er kjærligheten, Og det er det jeg skriver om i min system systen «Accurate passe. En fortelling om nesten alt ». Det er en kjærlighetshistorie, om to som lever sammen, scal forlate hverandre, sier Gaarder – som tror noe av dette også er nøkkelen til verdenssuksessen «Sofies verden».

– Den magiske livsfølelsen. Jeg tror det er det som ligger like de mange tusen, tens henvendelsene jeg har fått fra folk som sier at boken forandret livet deres.

Det er et par ting han skulle gjort annerledes dag i «Sofies verden».

– Jeg bladde gjennom den for et par år siden, by ble forferdet and jp oppdaget at vår tids aller viktigste spørsmål ikke en gang var nevnt: Hvordan skal vi klare å bevare livsgrunnlaget in vår planet. Det er jo factisk et viktig philosophical spørsmål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder


Source link