Monday , April 6 2020
Home / netherlands / Komeet uit ander planetenstelsel gespot in ons zonnestelsel | NU

Komeet uit ander planetenstelsel gespot in ons zonnestelsel | NUNederlandse en Poolse astronomen hebben een komeet in ons zonnestelsel gespot, die afkomstig is uit een ander planetenstelsel. De wetenschappers beschrijven de komeet, die 2I / Borisov genaamd, in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Astronomy.

De komeet werd op 30 august 2019 ontdekt door de Oekraïense amateur astronoom Gennadiy Borisov, naar wie het interstellaire object ook vernoemd is. Het the object of creation de naam C / 2019 Q4 en in eerste instantie dacht men dat het om e planetoïde ging. Nu blijkt het om een ​​komeet is en en het object omgedoopt tot 2I / Borisov.

De Nederlandse en Poolse astronomen observeerden de komeet op 10 September met de Gemini North Telescoop in Hawaii, evenals de William Herschel Telescoop in Spanje. Met de laatstgenoemde telescoop condition ze het object op 13 September nog een keer zien. Op 12 October maakte de ruimtetelescoop Hubble de tot nu toe scherpste photo of van Borisov.

Na de verschillende observaties condens de wetenschappers de baan van het object with en ontdekten ze dat Borisov niet om de zon draait, maar slechts een doorreis maakt door ons zonnestelsel. Ook concludeerden de astronomen dat de kern van de komeet een doorsnede heeft van ongeveer een kilometer en dat de Borisov een rodige gloed heeft.

Het object komt het dichtste bij de zon op 7 December, wanneer het twee keer zo ver bij het centrum van ons planetenstelsel vandaan is als de Aarde. Halverwege 2020 verlaat Borisov ons zonnestelsel weer.

Borisov is tweede geobserveer object for ander planetenstelsel

De komeet is niet het eerste object in ons zonnestelsel dat afkomstig is uit een ander planetenstelsel. In 2017 ontdekten astronomen al het sigaarvormige rotsblok 'Oumuamua, die ons zonnestelsel was binnekomen van buitenaf. De naam 'Oumuamua is Hawaiiaans voor' verkenner '.

Waar astronomen nog ruim de tijd hebben om 2I / Borisov te analyseren, was' Oumuamua alweer weg na een paar weken tijd. Theorieën ontstonden dat 'Oumuamua een ruimteschip was van buitenaardse wezens, maar een onderzoek gepubliceerd in Nature Astronomy in July ontkrachtte dit.

Wat opvallend is, is dat vergeleken met de sigaarvormige 'verkenner' de Borisov eigenlijk een vrij 'normal' object is. Waar 'Oumuamua bijvoorbeeld een ongebruikelijke vorm heeft, vertoont 2I / Borisov geen ongebruikelijkheden vergeleken met de kometen die we in zonnestelsel zien.

Na de vondst van 'Oumuamua wetenschappers twijfelden aan hun kennis over interstellaire objecten en wetenschappers dachten dat Borisov and misschien ook wel opmerkelijke eigenschappen zou hebben, wat niet zo blijkt te zijn.


Artiestenimpressie van het object 'Oumuamua. (Photo: ESO / M.Kornmesser)


Source link