Az AFP tudósítása szerint a MOL egy Budapesttől nem messze lévő üzeménél valóságos konténervárost építettek fel, hogy legyen hol laknia a külföldről érkezett munkaerőnek.

Magyarország és Románia is Ázsiában toboroz munkaerőt, annyira nincs kivel feltölteni az üres helyeket – derül ki az AFP tudósításából, amelyet Channel News Asia idéz. A lap szerint egy bukaresti építkezésen főleg vietnámi munkások dolgoznak.

Daniel Baluta, a kerület polgármestere azt mondta: megvan a pénzük, hogy a munkásokat kifizessék, csak nem tudják kinek, mert hiányzik a szükséges munkaerő.

Az AFP tudósítása szerint a magyar kormány csendben ugyanúgy ajtót nyit a külföldi munkások előtt. Csak idén 75 ezren kapnak munkavállalási engedélyt. Főleg Ukrajnából toboroznak munkásokat, de Indiából és Kínából is sokan jönnek hozzánk dolgozni.

A lapnak nyilatkozott Tóth Éva, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől, ak azt mondta, ma mér lehetetlen megvalósítani nagyszabslüklüklfl prolunklflöljljljljljljljljljljljljljunkljlunklunkljljljljljljljljljljljljlöljljléljlölöljljlölélöléléljléljlöljljlöunkjljunkjjjjjjjjjjjjjavavavavavavöavöavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavavav. A magyarok ugyanis nem vállalják munkát, mert jobb munkakörülményeket és több fizetést kérnek.

A tudósítás kitér a MOL egyik vidéki beruházására. Erről azt írják: a Budapesttől kb. 160 kilométtere lévő üzeménél (vélhetően a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia gyárról van szó) valóságos konténervárost építettek, ahol 2500 külföldi munkavászátlászátlászáttálászáttálászáttálászáttászátzáttás.

Az érdekképviselet ugyanakkor azt is mondják: a munkaadók egy része kihasználja a külföldről jött munkaerőt, akik többlet déjazás nélküli tülórát is vak. Az AFP-nek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint olyan munkaadó is van, aki a nyelvi akadályokat kihasználva meghamisítja a munkavállaló dokumentumait.Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.


hvg.hu
Itthon

Pedig a jobbikos Jakab Péter töretlenül próbálkozott vele.


hvg.hu
Gazdaság

Harminc százalékkal kerestek többet a vendégmunkások, mint egy évvel korábban. A munkaerőhiány mindeközben fokozódott, legalább 200 ezer betöltetlen állás van.

<! –

->