Wednesday , February 26 2020
Home / bulgaria / Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

Поклон! Отиде си големият Милчо ЛевиевНа 82 години си отиде Милчо Левиев. Големият джаз музикант и композитор е починал днес, късно вечерта, съобщи "Площад Славейков".

Милчо Левиев е композиторът, който прославя България в джаз музиката. През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и замерикански. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. Св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в облае.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина 1970д при голям успех.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис.

Очаквайте подробности.


Source link