Monday , November 18 2019
Home / bulgaria / Китайски учен потресе начния свят с първите генномодифицирани бебета

Китайски учен потресе начния свят с първите генномодифицирани бебетаКитайски учен, който твърди, че е създал първите в света генномодифицирани бебета, заяви на конференция в сряда, че действията му са безопасни и етични и че се гордее със свършеното. Много други учени обаче крайно скептични, а организаторите на форума нарекоха действията му безотговорни.

"Специално за този случай, аз се чувствам горд", каза проф. Хе Цзянкуй пред колегите си на международна конференция за генно модифициране в Хонконг, където той представи експеримента си по промяна на ДНК-то на две близначета, за да не могат да се заразят с вируса на СПИН.

По думите сега съществува вероятност да съхрани още една бременност с генетично модифициран ембрион.

Единственото, за което той се извини, беше за "изтеклата неочаквано" новина, че е използвал технологията за генетично редактиране CRISPR, за да промени ембрионите и след това ги имплантирал в утробата на жена, която този месец е родила две момиченца близнаци.

Сворижение постижение постижение засега няма независимо потвърждение, отбелязва въпреки това новината разтърси научната общност. Много учени осъдиха Хе Цзянкуй, някои дори определят идеята му като чудовищна. У е и и и,,,,,,, за дехнологии, за да променят човешката ДНК.

В много страни по света такива изследвания, забранени.

Събралите се на конференцията в Хонконг учени, сред които първокласни специалисти в областта на генетиката, смятат поведението на Хе Цзянкуй за неетично. Те изтъкват, че има сериозни въпроси, които все още не са намерили своя отговор, за безопасността на ембрионалното "редактиране", поради което е необходимо подобни изследвания да се провеждат прозрачно и контролирано, за да се гарантира, че не се злоупотребява с технологията.

Представянето на проф. Хе в сряда не успя да успокои колегите му.

Веднага след неговата презентация думата взе нобеловият лауреат Дейвид Балтимор, шеф на организационния комитет на конференцията, който заяви, че направеното от д-р Хе е безотговорно, съобщи "Ню Йорк таймс".

"Аз не мисля, че това беше прозрачен процес. Ние разбрахме за него едва след като вече се е случило и след като децата са родени. Лично аз не мисля, че това е било наложително от медицинска гледна точка", каза д-р Балтимор .

Робин Ловел-Бедж, професор по генетика и ембриология от Институт "Франсес Крик" в Лондон, запита Хе Цзянкуй защо му е била нужна толкова голяма секретност, особено след като е наясно с мнението на научната общност, че все още не бива да се пристъпва към такива действия.

Обвинението сега е, че сте нарушил закона. Ако бяхте питали китайските власти, дова, отбеляза Ловел-Бедж.

Университетът на проф. Хе – Южен университет зака изанологии женнее, заяви, еденее запознат с изследователския проект и започне разследване.

Хе потвърди, чельный переденте ендение знаел и добави, че е финансирал експеримента със собствени средства.

Той каза, че новородените близначки, които нарече "Лулу" и "Нана" са "родени нормални и здрави", както и че възнамерява да проследи развитието им през следващите 18 години.

Хе Цзянкуй обясни, че осем двойки, състоящи се от ХИВ- позитивни бащи и ХИВ-негативни майки, са дали писмено съгласие за доброволно участие в експеримента. Впоследствие професорът избрал една от тези двойки.

Той каза също, едее предананананния срид труд наначно списание, което да го прегледаи оцени, не каза кое изданието.

For the treatment of the liver, for the CRISPR, the treatment for the liver, for the treatment, the procedure for the patient. Тя за пръв път е открита през 2012 г. Работи чрез използване на "молекулярни ножици", за променя много специфична нишка от ДНК – или да я изреже, или да я замени, или да я коригира.

Генното редактиране потенциално може да помогне санда избегнат наследствени забольный премахване или променяне на проблемния код в ембрионите.

Експертите обаче предупреждават, че вмешателството в генома на ембриона може да причини вреди не само на съответния индивид, но и на бъдещите поколения, които ще наследят същите тези корекции.

Стотици китайски удени публикуваха социалните подии подписано от тях писмо, в което "категорично" се противопоставят на действията на проф. Хе.

Проф. Джулиан Севурлеску, експерт по етика в Оксфордския университет, коментира по-рано пред Би Би Си: "Ако е истина, този експеримент е чудовищен. Само по себе си генното редактиране е експериментално и все още се свързва с отклоняващи се от целите мутации, способни ведение предизвикат проблеми в началото живота или по-късно, включително развитие на рак ".

"Този експеримент излага здрави деца натск от генно редактиране без реално необходими ползи", смята той.

Много страни, сред които.

Учените могат да правят такива изследвания върху отхвърлени ембриони, оплодени инвитро, като веднага след това трябва да ги унищожат и да не ги ползват за създаване на бебета.


Source link