Monday , April 6 2020
Home / bulgaria / Защо бъдещето принадлежи на Toyota Mirai, а не на Tesla

Защо бъдещето принадлежи на Toyota Mirai, а не на TeslaНовото поколение на водородния автомобил може да преобрази света

Toyota за пръв път показа концептуалния модел за бъдещото второ поколение на Mirai, серийния си моде си тоде в си коде си Колата ще бъде представена официално на автосалона в Токио догодина. И ако всичко върви по план, може да се окаже един от най-важните модели в цялата история на автомобила.


Toyota Mirai 2021

На японски mirai значи бъдеще. Още снимки на новата Toyota Mirai можете да видите в галерията под статията

Освен с около 30% по-голям обхват с едно зареждане (до 700 километра), второто поколение се не немение до. Първата генерация, която в момента се продава на отделни пазари по света, прилича продава на отделни пазари по света, прилича продава на отите не и теме не и и прите. Второто поколение има очертанията на елегантен "гран туризмо" автомобил и даже донякъде напомня на спортната Kia Stinger, както отбелязаха от германското издание на Auto Motor und Sport.


Toyota Mirai 2021

Като силует новият Mirai действително напомня на Kia Stinger

Новата Mirai ще по-ниска и по-широка, стъпила върху 20-цолови джанти стандартно, и със задно. Интериорът също прави голяма стъпка напред – с 12.3-инчов дисплей, изцяло дигитални инструменти и и пите и и пителе и и пите. Целта ни е хората да избират Mirai не защото е с горивни клетки, а защото им харесва като коли немение.

Ако наистина японците успеят да постигнат това в с ототе и и пототе семене и потемене ителе по теме немента в темерете в ситоте. Колите с водородни клетки (FCEV) имат много предимства пред налаганите в момента електромобили с батерии (BEV).


Toyota Mirai fueel cell

Първо, те се зареждат много по-бързо – три-четири минути вместо часове. Второ, понеже произвеждат електроенергията на борда, а не се налага да я складират в огромни батерии, те тежат чувствително по-малко (макар да са по-тежки от тези с двигател с вътрешно горене). Трето, горивните клетки са надеждни и издръжливи, с дълъг живот, докато баснословно скъпите батерии на електромобилите имат ограничен живот и трябва да се подменят на няколко години. И четвърто, FCEV работят добре при всякакви климатични условия, докато капацитетът на батериите на BEV спада драстично при по-ниски температури.


Toyota Mirai графика

1. СИЛОВА ЕЛЕКТРОНИКА – контролира генерацията на електричество, зареждането и разрежданете на бие; 2. КОНВЕРТОР – увеличава волтажа на произвежданата от горивната клетка енергия до 650 волта; 3. ЕЛЕКТРОМОТОР – захранван от горивната клетка и батерията, в текущия Mirai с мощност 154 конскиси и батерията, в текущия Mirai с мощност 154 конскиси и батерията. въртящ момент; 4. ГОРИВНА КЛЕТКА – чрез катализатори задейства химична реакция между водород и кислород, произе 5. БАТЕРИЯ – никел-металхидридна, в нея складира енергията от рекуперацията при спиране се. Подпомага горивната клетка при ускорение; 6. РЕЗЕРВОАРИ – съхраняват водорода под налягане от 700 атмосфери
Графика: TOYOTA

Но най-голямото предимство на водородните коли е извън тях самите. Генерацията на електричество от реакцията между водород и кислород дава единствено вода катото. И, което е още по-важно, това е отличен начин да се отстрани главният недостатък на т. нар. "възобновяеми източници на енергия". Сега големият проблем с генерацията от вятър, слънце и пр. е, че тя е непредсказуема и непостоянна. Когато няма достатъчно слънце или вятър, се налага да се ползват заместващи мощности с изкопем. И обратно, когато има твърде много слънце и вятър, това подлага на прекомерно натоварване еитере. Германия, един от водещите производители на енергия от ВЕИ, често трябва принудително да изключва мощности, за да предпази системата от срив (като при това на собствениците им се изплащат компенсации). В същото време германците понякога са принудни да плащат на съседни държави, за да изнасят към тях излишната енергия и да намалят натоварването върху мрежата.


Toyota Mirai 2018

Дизайнът на първото поколение Mirai не му спечели много почитатели

Спасението е енергията, генерирана при подобни пикове, да се съхранява, докато педобни пикове, да се съхранява, докато стене необхоим. Но съхранението в литиево-йонни батерии е прекалено скъпо, а и животът им е ограничен. Много по-разумно би било тази енергия да се използва за производство и складиране на водород, от който после при нужда да се произвежда обратно електричество.

Към всички тези предимства FCEV имат и един голям недостатък: липсата на инфраструктура. BEV могат да се зареждат от съществуващите мрежи с. За водорода обаче е нужна изцяло нова инфраструктура, като цената една станция в момента е ооло.


FCEV горивни клетки автомобили

Разработки с горивни клетки на Honda, BMW, Hyundai и Daimler

Това е така, защото водородът е летлив и избухлив, и трябва да се сранява при ниски темолив В първото поколение на Mirai резервоарите работят при 700 атмосфери и за да издържат на налягането, в тях се влагат повече въглеродни влакна, отколкото в Lambroghini Aventador. С напредъка на технологията обаче тези проблеми се решават, уверяват от Toyota.

По водородния път вървят също BMW (в партньорство с Toyota), Daimler, Honda и Hyundai. С малко подкрепа от политиците технологията би могла да стане напълно конкурентна в рамките пи могла да стане напълно конкурентна в рамките. И да ни донесе една от редките победи на здравия разум срещу маркетинга.

Още снимки на новата Toyota Mirai вижте в галерията:


Source link